All posts by: Placento

About Placento
April 23, 2022

HUKUM URI TIDAK DIURUSKAN BAPA

Pernahkah anda dengar tentang pengurusan uri? Siapakah yang berhak menguruskannya? Sebenarnya, tiada hadis dan dalil yang jelas menyatakan tentang isu pengurusan ini. Bagaimana pengurusannya, siapa yang berhak menguruskannya, semuanya dirumuskan dengan cara yang terbaik. Mungkin ramai yang mengaitkan tentang penanaman uri ini yang perlu berpandukan amalan orang tua-tua dahulu seperti menanam dengan paku, jarum, buku […]

Informasi
April 22, 2022

IBU YANG HAMIL TRIMESTER KETIGA PERLU ELAK KESEMUA AMALAN INI!

Walaupun ramai yang tahu proses kehamilan akan melalui 3 fasa iaitu trimester pertama, trimester kedua dan trimester ketiga. Namun, ada juga yang tidak tahu waktu spesifik dan juga situasi yang berlaku pada setiap fasa itu. Kalau anda nak tahu, trimester ketiga akan bermula pada minggu ke 25 sehingga lah minggu ke 40. Trimester ketiga ini […]

Informasi
April 21, 2022

JANGAN SKIP PANTANG LARANG SELEPAS GUGUR UNTUK ELAKKAN RISIKO BAHAYA PADA IBU

Apa yang perlu dilakukan oleh ibu hamil yang baru saja gugur? Perlu ke berpantang selepas mengalami keguguran? Apa kesan kalau tidak berpantang? Masih boleh mengandung ke jika sudah banyak kali mengalami keguguran?  Soalan yang tidak asing lagi dan pasti saja timbul dalam kalangan ibu yang bakal serta sudah mendapat zuriat. Untuk pengetahuan anda, wanita yang […]

Informasi
April 20, 2022

IBU BAPA PERLU TAHU INILAH CARA JANIN BERNAFAS

Pernah terfikir tak macam mana bayi bernafas? Kalau manusia biasa bernafas menggunakan udara, macam mana pula dengan bayi yang dipenuhi air ketuban itu? Adakah paru-parunya sudah mula berfungsi? Macam mana udara masuk dalam rahim? Kami percaya ada di kalangan anda yang terfikir-fikirkan perkara ini. Sebenarnya, tidak ada udara dalam kandungan si ibu. Menakjubkan! Indah betul […]

Informasi
April 19, 2022

5 PERANAN SUAMI UNTUK BANTU ISTERI ELAK MEROYAN SELEPAS BERSALIN

Pernah dengar meroyan dalam kalangan ibu bersalin? Meroyan ini bukan mitos semata-mata tapi ia dipersetujui sendiri oleh doktor-doktor pakar yang mengesahkan ianya sering terjadi dalam kalangan ibu yang baru lepas bersalin. Pakar perubatan ada menyatakan bahawa meroyan boleh berlaku dalam 3 tahap yang mengganggu perilaku si ibu sekaligus menjejaskan keharmonian rumah tangga. TAHAP-TAHAP MEROYAN Gejala […]

Informasi
April 18, 2022

BAKAL JADI IBU BUAT KALI PERTAMA? INI DETIK PENTING SELEPAS BERSALIN YANG PERLU ANDA TAHU

“Due date dah nak sampai ni, nervous pula rasanya!” Mesti excited kan nak tunggu kelahiran untuk kali pertama? Lagi lagi kalau dah lama ternanti-nanti kelahiran si kecil ni. Barangan, makanan, ilmu keibu bapaan boleh dikatakan semuanya hampir tersedia. Tapi, tahukah anda tentang detik-detik yang akan terjadi pada saat bayi telah dikeluarkan? Itulah detik yang paling […]

Informasi
April 17, 2022

MANDI SELEPAS BERSALIN, ADAKAH IA DIBOLEHKAN?

Pernah tak terbayang keadaan mandi selepas bersalin? Rasa ngilu kan? Dengan luka dan tekanan pada faraj, ngeri juga bila terbayangkan air mandian terkena pada luka. TIPS MANDI SELEPAS BERSALIN Tanya pada doktor atau nurse Apa saja yang korang ingin lakukan perlu lah dirujuk dahulu kepada doktor atau nurse yang bertugas. Elakkan membuat perkara terburu-buru kerana […]

Informasi
April 16, 2022

IBU YANG HAMIL DENGAN URI DI BAWAH, PERLU JAUHI BEBERAPA LARANGAN INI.

Kenapa ramai ibu bapa yang tidak mahu berjumpa dengan doktor lepas saja tahu tentang kewujudan bayi dalam kandungan? Walaupun kami faham ada segelintir yang berhadapan masalah kesempitan wang tapi tahukah anda, meninggalkan janji temu bersama doktor boleh beri impak buruk juga pada bayi. Runsing macam mana? Okay sebenarnya bila anda tinggalkan janji temu bersama doktor, […]

Informasi
April 15, 2022

PETUA MUDAH BERSALIN DENGAN CEPAT

Pernah dengar tak beberapa petua yang membantu untuk mudah bersalin dengan cepat? Mesti ada antara korang yang tak boleh nak bayangkan macam mana lah situasi bila nak hadapi proses bersalin nanti kan? Tengok luka berdarah saja pun dah terketar-ketar tangan ni, apatah lagi bila nak berdepan dengan rasa sakit yang melampau ni. Sanggup ke kita […]

Informasi
April 14, 2022

BAGAIMANA URI MEMPENGARUHI MOOD IBU MENGANDUNG?

Kalau diperhatikan, emosi atau mood ibu mengandung ni ada saja turun naiknya. Kadang terlalu happy, kadang terlalu sedih sampaikan boleh beri impak kepada fizikal dan juga rutin hariannya. Hal ini kerana, perubahan hormon yang berlaku boleh mendedahkan ibu hamil kepada masalah mental seperti kemurungan, depresi dan gangguan emosi yang serius. Jadi, selain fizikal dan pemakanan, […]

Informasi